הסדרה Con man ("איש הכנסים", בתרגום חופשי, אך המשמעות היא גם "נוכל") מספרת את סיפורו של שחקן טלוויזיה מתוסכל. ליתר דיוק, היא מספרת את סיפורו של שחקן הטלוויזיה ווריי נירלי (Wray Nerely) שקנה את תהילתו כטייס החללית בסדרת המדע הבדיוני "ספקטרום" – סדרה ששרדה רק חצי עונה והפכה לקאלט לאחר שירדה מהמסכים. ג'ק מוּר (Moore), מי ששיחק את קפטן החללית, הוא כיום שחקן מצליח (ועשיר) בהוליווד. לעומתו נירלי, שיחק בכמה סרטים כושלים וכיום מתפרנס בעיקר מדיבוב דמויות בסרטים מצוירים ומשחקי וידאו ומהופעות בכנסי מעריצים, חנויות קומיקס וכדומה.
אם זה נשמע לכם מעט מוכר, זה מפני שזו סדרה אוטוביוגרפית שיצר השחקן אלן טיודיק. אם השם לא אומר לכם כלום, כנראה שאתם לא ממעריצי סדרת המדע הבדיוני פיירפליי.
פיירפליי, מבית היוצר של ג'וס ווידון, עלתה לאוויר בשנת 2002, ובוטלה לאחר ששודרו 11 פרקים בלבד (מתוך 14 פרקים שהושלמו). טיודיק שיחק בתפקיד ווש, טייס החללית סרניטי, ובתפקיד קפטן החללית מאל שיחק נתן פיליון. למרות ביטולה של הסדרה היא זכתה לקהל מעריצים גדול, ובשנת 2005, בלחץ המעריצים, הופק סרט קולנוע שסגר את העלילה הראשית של העונה האחת שלה. אזכורים או קריצות לסדרה הופיעו בסדרות כמו "המפץ הגדול", "סטארגייט", "קומיוניטי" וכמובן "קאסל" – סדרת הטלוויזיה הבלשית בכיכובו של פיליון. אך בעוד שפיליון הפך לשחקן מפורסם בזכות "קאסל" טיודיק נותר מאחור.
ב2013, טיודיק הגה את הרעיון לסדרה, שמבוססת באופן חופשי למדי על חוויותיו בכנסי מדע בדיוני ופיליון, הצטרף כשותף להפקה וגם מופיע בה בתפקיד ג'ק מור. לאחר כשנתיים שבהן חיפשו לשווא מי שיממן את הסדרה, פיליון וטיודיק פנו למימון המונים. הם ביקשו 425 אלף דולר למימון שלושה פרקים בני כעשר דקות. בתוך יממה הם גייסו כמיליון דולר, ובסך הכול גייסו מעט יותר משלושה מיליון דולר. בסכום זה היה די והותר להפקה של שנים עשר פרקים לסדרה ולהפקת "פרק אבוד" של הסדרה "ספקטרום". אורך כל פרק הוא -10-12 דקות.
הסדרה, רובה ככולה, מיועדת לחובבי פיירפליי, לחובבי מדע בדיוני, וביחוד לחובבים שמבקרים בכנסים. בדומה לסרט "כיבוש הגלקסיה" או, למשל, פרקי כנסי המעריצים בסדרה "על-טבעי", רואים ש"קון מן" נעשתה מתוך היכרות עמוקה של תרבות הכנסים (רוב השחקנים בה, אם לא כולם, קשורים לתרבות הזו). הסדרה נעשתה באהבה למעריצים ומתוך כבוד להם. יחד עם זאת, מרגישים את התסכול העז של נירלי (טיודיק) מהצורך לרַצות את המעריצים מבלי לקבל פיצוי בצורת פרסום או הצלחה הוליוודית, כזה שלו זכה חברו הטוב ג'ק מור, תסכול שגורם לו לומר לא פעם שהוא שונא את "ספקטרום" ושונא מדע בדיוני. וכאן בעצם נכנס לתמונה כפל המשמעות של שם הסדרה, שהרי Con man משמעו רמאי, תחמן. ונירלי (שמשמעות שמו "כמעט") מרמה את המעריצים, ואולי את עצמו. ניכר שהוא כבר לא באמת אוהב להופיע בכנסים תמורת שכר זעום וחוויות מפוקפקות ובכל זאת הוא ממשיך לעשות את זה ולא מקדיש את כל מרצו למבחן בד לסרט החדש של קלינט איסטווד.
כאמור, הסדרה עוסקת בחוויותיו של נירלי במפגש עם מעריצי "ספקטרום". הפרק הראשון נפתח במפגש שלו עם מעריץ בתאי השירותים של שדה תעופה בדרך לעוד כנס, והסיטואציה של השיחה מעבר לדלתות התאים הסגורות, כשרק המכנסיים המופשלים נראים לעין הצופה, היא פשוט מצחיקה. בן אדם רק רוצה לחרבן בשקט!
הסדרה מפגישה את נירלי עם מצבים רבים מעולם הכנסים והמדע הבדיוני, וכמעט כל המפגשים האלה מצחיקים. למשל ההתמודדות עם המעריצה הנלהבת שהוקצתה מטעם הכנס להיות העוזרת שלו (פליסיה דיי הנהדרת), השתתפות בחבר שופטים בתחרות קוספליי (עם לסלי ג'ורדן ושון מאהר בתפקיד עצמם, בערך), פאנל שאלות ותשובות עם מעריצי הסדרה (ששואלים שאלות קשות), אירוע חתימות, ועוד. בין אירוע מוזר ומטורף אחד למשנהו, נירלי גם יוצא לדייט עם אישה קצת תימהונית; נפגש, לדאבונו, עם שון אוסטין (בתפקיד עצמו); בורח ממעריצים זועמים; מסתבך עם קלינט איסטווד; עד (שוב, לדאבונו) למשחקי מין של הסוכנת שלו; ואיכשהו, אף פעם לא מצליח להיפגש עם חברו הטוב ג'ק מור פנים אל פנים אלא רק בשיחות וידאו.
קון מן הוא הזדמנות מצוינת למפגש קצר עם (כמעט) כל כוכבי פיירפליי וכמה מכוכבי "באפי" ו"אנג'ל", אם כי רק אחד מהם (שון מאהר) מופיע בתפקיד עצמו כשחקן מסדרת החלל "פיירפליי" (שמוזכרת בשמה). אפילו ג'וס ווידון נותן הופעת אורח קצרה. גם שחקנים אחרים שקשורים לקהילת המדע הבדיוני מופיעים בסדרה, כגון שון אוסטין ("שר הטבעות"), ויל ויטון ומייקל דורן ("מסע בין כוכבים – הדור הבא"), טריסיה הלפר ("באטלסטאר גלקטיקה"), ג'יימס גאן (במאי ותסריטאי "שומרי הגלקסיה") ונולן נורת' (המדבב של דמויות רבות במשחקי וידאו, כגון Assassin's creed ו-Call of Duty).
הבעיה העיקרית בסדרה היא שהיא למעשה אוסף של פרקים, שעומדים (ומצחיקים) בפני עצמם אבל הקשר ביניהם קצת רופף. יש המשכיות בין הפרקים, ויש קו עלילה כללי שמניע את נירלי לכל אורכה – ניסיונותיו להשיג, איכשהו, תפקיד משמעותי בסרט קולנוע, תפקיד שיהיה פורץ דרך עבורו לפרסום והצלחה. אבל התחושה היא שזהו קו עלילה קצת מפוספס ונירלי יוצא לוזר יותר מדי פעמים. יחד עם זאת, הוכרז כבר על תחילת הצילומים של העונה השנייה (ויש לה כבר טריילר), כך שאולי בעונה הבאה זה יקרה.
בנוסף, חלק מהבדיחות הן בדיחות גיקיות פנימיות ליודעי ח"נ. אני מודע לכך שפספסתי לפחות חלק מהן בגלל שאני לא משחק משחקי וידאו, או לא מכיר חלק מהדמויות או השחקנים.
העונה הראשונה של קון מן, ששודרה לפני שנה, הצליחה מאוד. הפקת הסדרה הפיקה גם דיסק DVD (שנכון לכתיבת שורות אלה כבר אזל בחנות שלהם) וחוברות קומיקס של סדרת החלל "ספקטרום". בנוסף, התקיים פאנל מעריצים של הסדרה בכנס קומיק-קון האחרון. בכנס זה גם הוכרז שהסדרה תשודר בלעדית בערוץ הווידאו של קומיק-קון (Comic-Con HQ) – שלמרבה הצער זמין כיום רק לצופים בארצות הברית.
לסיום, ברוח התקופה, לאחרונה יצא משחק לטלפון החכם אותו ניתן להוריד (בחינם) בחנות האפליקציות החביבה עליכם. במשחק, תצטרכו לנהל כנס מדע בדיוני ממש כמו במציאות. זה בעיקר אומר לדאוג שכולם יהיו מרוצים, לדאוג לניקיון, לעניין עבור קהל המבקרים ולכסף שישמש להגדלת הכנס. אה כן, וגם להילחם בחייזרים מרושעים בקרבות זירה. אולי האגודה תוכל להכשיר כך מנהלים לכנסים העתידיים שלה.
~~~~~~~~~~~~~~~~
אתר הסדרה.
דף ויקיפדיה של הסדרה.
טריילר לעונה הראשונה (זהירות – ארוך ומספיילר).
טריילר לעונה השנייה.
עמוד המשחק והטריילר שלו.
[…] Source: האגודה הישראלית למד״ב איש הכנסים […]
פורסם פרק הבכורה של העונה השניה: http://www.ew.com/article/2016/12/07/con-man-alan-tudyk-nathan-fillion
אלאן טיודיק ומינדי סטרלינג (משחקת את בובי – הסוכנת של נירלי) מועמדים לפרסי אמי בקטגוריות שחקן ושחקנית בסדרות קצרות ( short form comedy or drama series)