על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
עוד בקטגוריה זו:

אל ''המרחב''
מאמרים / איתי ליבנה
13/09/14
תגובות: 0  
אלים וז'אנר
מאמרים / ניקולה גריפית'
02/08/14
תגובות: 2  
האם איבדנו את העתיד?
מאמרים / ג'ו וולטון
22/02/14
תגובות: 4  
הכפירה הקדושה נוסח מאדים
מאמרים / אבינועם ביר
01/02/14
תגובות: 2  
האם יש ''גל חדש'' חדש במדע הבדיוני?
מאמרים / דייויד ברנט
29/06/13
תגובות: 4  
בילבו בגינס: גיבור עם חרב ומטפחת
מאמרים / רחל מרדכוביץ'
26/01/13
תגובות: 12  
מקדים את המאוחר
מאמרים / אהוד מימון
24/11/12
תגובות: 11  
הסכנות שבדמיון פעיל יתר על המידה
מאמרים / גיא חסון
13/10/12
תגובות: 4  
קולר האשמה
מאמרים / אהוד מימון
25/08/12
תגובות: 11  
הכוח חזק עמו
מאמרים / רז גרינברג
15/03/12
תגובות: 1  
המוסר הרובוטי של דוקטורוב
מאמרים / אהוד מימון
31/12/11
תגובות: 0  
השתלהבויות מדע בדיוני של ימים עברו
מאמרים / ג'יימי טוד רובין
08/04/11
תגובות: 5  
מחזור 2010
מאמרים / שריל מורגן
12/02/11
תגובות: 3  
גיהינום חדש
מאמרים / לורה מילר
28/08/10
תגובות: 4  
קדימה במלוא הקיטור
מאמרים / פול די פיליפו
24/04/10
תגובות: 8  

שאזאם!
מאמרים / אלי אשד
שבת, 04/08/2001, שעה 4:06

הרפתקאות קפטן מארבל בעולם ובארץ


הפתעת השנה

גם האספן הותיק ביותר אינו חסין מפני הפתעות. אפילו אני. לפני כמה ימים, למשל, צלצל אלי יוני מירושלים: ''תשמע,'' הוא אומר לי, ''יש לי חוברות טרזן שאפילו אתה לא מכיר.''
''האמנם?'' שאלתי בקול המזלזל אותו אני שומר בדרך כלל למחזירים בתשובה או לסיינטולוגים למיניהם, ''מה למשל?''
''למשל חוברת בה טרזן פוגש את פרנקנשטין וחוברות שבהן טרזן פוגש את פלאש גורדון.''
''לא יכול להיות,'' קבעתי בפסקנות. ''טרזן פגש את דרקולה, את באטמאן, את שינה נערת הג'ונגל, את המומיה, את זימבו איש הג'ונגל ההודי, את דוקטור פו מנצ'ו, את דוקטור ג'קיל ומיסטר הייד, את הפרדטור ואת אנשי המאדים - אבל את פלאש גורדון? מה פתאום?!''
אבל יוני המשיך בסבלנותו הרגילה, בטון השמור לקטני אמונה למיניהם - ''וגם יש לי שתי חוברות שבהן פוגש טרזן את שאזאם. מעניין אותך?''
פי נפער בתדהמה. ''האם אתה שומע מה שפיך אומר, יוני? טרזן פוגש את שאזאם? את קפטן מארבל?! את זה אני חייב לראות!''
טרקתי את הטלפון וחיש קל הייתי בדרך לירושלים, לראות את הפלא במו עיני. ובכן - יוני לא מתח אותי והסיפור קיים גם קיים.


בילי הנער

קפטן מארבל הוא אחת מדמויות הקומיקס האמריקניות הפופולאריות והאהובות ביותר בכל הזמנים. גיבור על זה נוצר ב-‏1941 כמתחרה לדמות הקומיקס ה''חזקה” ביותר (הן מבחינת הכוחות והן מבחינת המכירות), סופרמן. הוא היה נער, מוכר עיתונים יתום בשם בילי באטסון. בלילה אפל אחד פגש באטסון במכשף מצרי בן 3000 שנה, שאזאם, ומאז השתנו חייו ללא הכר. שאזאם החליט כי בילי יהיה יורשו ונתן לו כוחות על על מנת להלחם בפשע וברשע בכל פינה בכדור הארץ.
את הכוחות האלה יכול היה בילי לקבל מיידית עם הגיית שם המכשף - ''שאזאם!''. שם זה, מסתבר, מעניק לבילי את תכונות ראשי התיבות מהם הוא מורכב: שלמה - המלך התנכי (וכך קיבל חכמה), הרקולס - האל הגיבור היווני (כח) אטלס הענק היווני (כח העמידה והתמדה), זאוס - מלך האלים היווני (עוצמה), אכילס - הגיבור היווני ממלחמת טרויה (אומץ לב) ומרקורי - אל השליחויות הרומאי (מהירות). ברגע שהשמיע את המילה וקיבל את כל כוחות העל האלה, היה בילי הופך לאדם אחר, מבוגר יותר בכחמש-עשרה שנה ולבוש בגלימה אדומה - הגיבור ''קפטן מארבל''.
בעזרת כוחות העל המדהימים שלו נאבק קפטן מארבל ברשעים איומים שאיימו על שלום העולם. ביניהם: קפטן נאצי – לוחם-העל של היטלר, ד''ר סיוואנה - מדען מטורף ובני משפחתו המרושעים, האדם השחור - מצרי קדמון מרושע לו נתן שאזאם בטעות כוחות-על בימי מצרים העתיקה, ואשר התגלה כשווה כוח לקפטן, והגרוע מכולם - מר מינד - תולעת קטנה בעלת אינטליגנציית על מכוכב נוגה, שהיתה נחושה בדעתה להשתלט על כדור הארץ ולא היססה להרוג אלפי אנשים על מנת לעשות זאת.
מעניין לציין את הקישור המוזר שנעשה בסדרת קומיקס זו בין דמותו התנ''כית של שלמה המלך לבין הדמויות הפגאניות של האלים היווניים והרומאיים המשתפים פעולה, כביכול, באספקת כוחות העל לקפטן מארבל. כפי שהוסבר במיני סדרת קומיקס משנות ה-‏80, ''War of the Gods'', שתיארה מלחמה בין אלי המיתולוגיות השונות, המלך שלמה אכן היה קיים ביחד עם האלים הפגאניים השונים והסכים להתחלק עמם בכוחות העל, במקרה זה חכמתו, אותה סיפק למכשף המצרי שאזאם בעת שזה ביקר אותו בחצרו (מאידך גיסא הרי שלמה תואר במקרא כמי שהלך בזקנתו אחר אלים זרים – לכן, אולי, סיפור זה אינו אבסורדי כל כך...)
סדרת קפטן מארבל הפכה מהר מאד לאחת מסדרות הקומיקס המצליחות ביותר בארה''ב ומכירותיה אף השתוו לאלה של סופרמן כל היכול. מוסכם כיום כי איכות הסיפורים (שנכתבו ברובם בידי סופר המד''ב הידוע אוטו בינדר) היתה גבוהה בהרבה מזו של סופרמן. כה גדולה היתה ההצלחה עד כי הופיעו סדרות ''אחיות'' - על אחותו של קפטן מארבל ''מרי מארבל'', על ''קפטן מארבל הצעיר'', על ''הופי מארבל הארנב'' (ארנב דמוי קפטן מארבל בעולם של חיות מדברות) ועוד.
ב-‏1940 הופקה סדרת סרטי קולנוע של קפטן מארבל בכיכובו של טום טיילר, אך דמותו של הקפטן שונתה בה באופן משמעותי. למרות זאת היא נחשבת, יחד עם סדרות הקולנוע של פלאש גורדון ובאק רוג'רס, לאחת מסדרות הקולנוע הטובות והמרתקות ביותר מסוג זה.
כה גדולה היתה הצלחתו של הקפטן עד כי, לבסוף, קם כנגדו האויב האדיר מכל - גרוע אפילו מהתולעת האיומה מנוגה. בעלי הזכויות על סופרמן, שהיו נחושים בדעתם להפטר ממתחרה מסוכן זה, יצאו לתביעה משפטית כנגד המוציאים לאור של קפטן מארבל בטענה שהוא פלגיאט של סופרמן. לבסוף הם הצליחו להשיג את סגירת הקומיקס ב-‏1954, לאחר 14 שנה של הצלחה בלתי פוסקת.
עם זאת, קפטן מארבל ממשיך גם כיום בסדרות הקומיקס של חברת ד. סי, המוציאה לאור של סופרמן. לרוב הסדרות בכיכובו נקראות ''שאזאם'', שכן גם לחברה המתחרה ששמה הוא כשמו, ''מארבל'', יש סדרה בשם ''קפטן מארבל''. אולם הקפטן כבר אינו נהנה מהצלחה כבעבר, כאשר היה אחד הגיבורים הפופולאריים בתבל.


קפטן מארבל בישראל

אחת הפינות בתבל בה הופיעו הרפתקאותיו של קפטן מארבל היתה ישראל. סדרת הקולנוע הוצגה שם בהצלחה בשנות ה-‏40 ואולי גם פעם חוזרת בשנות ה-‏60. בשנת 1962 החלה הוצאת ''הפיל'' של עזרא נרקיס, הוצאה שתחת שעסקה עד אז בעיקר בהוצאת סיפורי טרזן ובנו הנער בוי (אם כי תחת שמות אחרים הוציא נרקיס מגוון רחב של חומר כמו מערבוני בוק ג'ונס, סטאלאגים, ספרי מתח וארוטיקה ועוד) להוציא חוברות על הרפתקאותיו של קפטן מארבל.
למעשה הוציאה הוצאת הפיל שתי סדרות כאלה. הראשונה בהן היתה ''שאזאם'', שיצאה ב-‏8 חוברות. השניה, שהיתה המשך ישיר של הראשונה, נקראה ''קפיטן מארבל'', יצאה גם היא ב-‏8 חוברות שסיימו, לבסוף, את סיפור העלילה. יש לציין כי הפורמט העלילתי היה שונה מאד מהמקובל בסדרות מסוג זה, בהן בדרך כלל הכילה כל חוברת עלילה נפרדת בעלת שם משלה (אם כי במקרים נדירים היתה העלילה יכולה להמשך לאורך עוד חוברת או שתיים). כאן, לעומת זאת, לא היו לחוברות השונות שמות משלהן, והוצג סיפור אחיד ומתמשך, מהחוברת הראשונה של ''שאזאם'' ועד לחוברת האחרונה של ''קפיטן מארבל''. החוברות אף הופיעו ללא שם המחבר, דבר נדיר כשלעצמו (בדרך כלל היה ניתן שם מחבר כלשהו בחוברות מסוג זה, גם אם אלה היו בדויים ברובם). הכותב היה, למעשה, הסופר הקבוע של הוצאת נרקיס, מירון אוריאל, סופר ומתרגם פורה ביותר, שחיבר את מרבית סיפורי טרזן עבור ההוצאה כמו גם את מערבוני בוק ג'ונס, הסטאלגים ועוד מאות סיפורים מסוגים שונים.

סיפור העלילה עסק בבילי באטסון ובקפטן מארבל, אך למעשה מקור ההשראה שלו לא היה חוברות הקומיקס (שכנראה לא היו מוכרות בארץ), אלא דוקא סדרת הקולנוע. שתי הסדרות של הוצאת הפיל עקבו בנאמנות ובדייקנות רבה אחר קו העלילה של הסרטים.
העלילה: בילי באטסון יוצא עם משלחת ארכיאולוגית להודו, שם הוא מוצא שרידים של תרבות הודית קדומה בעלת טכנולוגיה מפותחת להדהים, בכלל זה הידע כיצד ליצור מכשיר קרני מוות בעל עוצמה אדירה. מכשיר זה מבוקש גם על ידי מרגל נאצי מסתורי המתחזה לאחד מאנשי המשלחת, המכונה ''הסקורפיון''. במהלך הסדרה מנסה בילי לגלות, ללא הצלחה, מי מבין אנשי המשלחת הוא הנבל.
בילי פוגש במערה במכשף ההודי הקדום ''שאזאם'', הנותן לו את הכוחות של קפטן מארבל (אם כי למילה ''שאזאם” אין כאן את המשמעויות שיש לה בקומיקס). מכאן ואילך מוצא עצמו באטסון, במהלך 16 חוברות, במאבק בלתי פוסק כנגד העקרב ואנשיו הערמומיים. כל ניסיונותיהם של הנאצים להשמיד את הקפטן העל אנושי מסתיימים בכישלון, ולבסוף, בחוברת האחרונה, מגלה הקפטן את זהותו של ה''סקורפיון'' במאמץ אינטלקטואלי אדיר וגובר סופית על כוחות הרשע. הקוראים, אגב, שהנם נטולי כוחות על בדרך כלל, הקדימו אותו בכך: הנבל נקרא בשם מעורר החשד ''פויסון זומאק”, בעוד שאר החשודים זכו לשמות אמריקניים כשרים למהדרין, דבר המטהר אותם למעשה מכל אשמה. לסיום, מופיע המכשף שאזאם שנית ומודיע לבילי כי ככעת אין שוב צורך בכוחותיו של הקפטן, והוא לוקח אותם ממנו לצערו הרב של הנער. בכך הסתיימה הסדרה.

תמיד האמנתי כי מלבד שתי סדרות אלה לא יצא בעברית כל סיפור אחר על עלילות הקפטן. ובכן - טעיתי.


טרזן פוגש בשאזאם

הוצאת הפיל הקפידה להפגיש את טרזן עם דמויות ידועות כמו פלאש גורדון, ''הטרזן ההודי” זימבו (מהסרטים ההודיים), ולהבדיל - עם דרקולה ודוקטור פרנקנשטיין. לבסוף, מסתבר, הפגישה אותו ההוצאה גם עם קפטן מארבל. שלא במפתיע, נכתבו כל הסיפורים הללו בידי מירון אוריאל.
המפגש התרחש בסיפור בן שתי חוברות בסדרת ''תעלולי טרזן” (מספר 79 ו-‏80 בסדרה) - ''טרזן פוגש את שאזאם'', ו''טרזן בעקבות האוצר הגדול''.
במסגרת סיפור זה נשלח בילי באטסון לאפריקה עם משלחת של חוקרים אל עמק קברי המלכים של בית לובונגולו, שם טמונים אוצרות זהב. שניים מאנשי המשלחת הורגים את המדען העומד בראשה, משאירים את באטסון לחסדי קניבלים פראיים ומסתלקים עם האוצר בחזרה לאנגליה. טרזן מציל את באטסון, שהופך לקפטן מארבל, וביחד הם גוברים על הפראים.
מסתבר כי טרזן שמע רבות על קפטן מארבל:

בילי הביט בו בתדהמה.
''אתה מכיר את שמי? מנין?''
''אתה עוד שואל?!'' שאל טרזן, ''וכי מי לא שמע על קפטן
מארבל הגיבור המעופף, שסיפורי גבורותיו ועלילותיו
עוררו רעש גדול בעולם כולו?''
בילי חייך במבוכה.
''לא תיארתי לעצמי ששמי עשוי להגיע אפילו עד נבכי אפריקה
המסתורית. ואתה הוא בוודאי טרזן המהולל? גם אני שמעתי
רבות אודותיך,והשתוקקתי להכיר אותך,אלא שלא תיארתי
לעצמי שהפגישה תערך בנסיבות מצערות כאלה.''
''שמח להכירך, קפטן מארבל.''
''מאושר להכירך, טרזן.''
שני הגיבורים החליפו לחיצת יד חמה...

משם הם נוסעים לאנגליה וגוברים על הפושעים (אשר, יש להודות, נראים כאויב קל-ערך מדי עבור צמד אדיר כח כטרזן וקפטן מארבל). השניים נפרדים בלחיצת יד וחוזרים איש לביתו.

הסיפור הנ''ל עומד, אגב, בסתירה לסיפור ''הרגיל” של קפטן מארבל בהוצאת הפיל, לפיו נלקחו מבילי כוחותיו של הקפטן מיד לאחר סיום המאבק ב''סקורפיון''. אך קטנות מעין אלה לא הטרידו את אוריאל, כנראה, כפי שלא הטרידו גם את כותבי סיפורי קפטן מארבל המקוריים. נראה כי שני סיפורים אלה היו אמורים לשמש כטיזר עבור הקוראים ולעניין אותם בסדרת ''שאזאם'', אותה החל אוריאל לפרסם בו זמנית, ואשר ההודעה עליה התפרסמה בסיום החוברת השניה.
בדרכם המטורפת, סיפוריו של קפטן מארבל אינם רעים כלל, והם מהנים גם כיום. למרבה הצער, גליונות אלה הם בין הפריטים הנדירים ביותר בשוק החוברות הישנות, ולכן מחירם גבוה ביותר ומעטים האנשים שראו אותם או קראו את הסיפור בשלמותו.
סיפורים אלה שייכים לז'אנר הסופר-גיבורים הפופולארי בקומיקס האמריקני. ככאלה הם יחידים במינם בשפה העברית ולא היה להם המשך.
ככל הנראה החליטו הקוראים הישראליים כי סופר גיבור כקפטן מארבל הוא, למרות הכל, מוזר מדי לטעמם, וכך לא הצליחה סדרת החוברות ולא היה לה המשך.
אולם יש עוד דבר אחד שעוד יכול לעורר קסם בקריאת סיפורי הקפטן: המלה שביכולתה להפוך נער חלוש לגבר בלתי מנוצח – שאזאם!




קפטן מארוול
עוד על קפטן מארוול
ועוד
סדרת הקולנוע

 
חזרה לעמוד הראשי         כתוב תגובה

 
סופרמן בישראל
אלי שבת, 04/08/2001, שעה 6:48
עוד מאמר על יצירותיו הביזאריות
אלי שבת, 04/08/2001, שעה 7:57
ואת ''טרזן פוגש את מר קו''
preacher שבת, 04/08/2001, שעה 13:34
(2 תגובות בפתיל)
ויש לציין גם
Zygon שבת, 04/08/2001, שעה 15:49
(6 תגובות בפתיל)
אוצרות אבודים
היא שבת, 11/08/2001, שעה 12:29
(3 תגובות בפתיל)
שזאם חוזר
אלי יום שישי, 19/10/2001, שעה 18:46
שאזאם
גדעון יום שני, 04/10/2004, שעה 10:57
ש-א-ז-א-ם
שאזאם יום שישי, 26/12/2008, שעה 18:00

הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.